Spiselige blomsterbed!

Når man fyller bedene med spiselige planter, blir det mange gevinster på en gang! Vi får en sunn, usprøytet avling, vi sparer både penger og miljø, og ikke minst har vi en veldig hyggelig stund mens vi sår. Som var det vi gjorde i dag. Arthur og jeg.

I den ene hekken har vi fra før av to blåbærbusker, og i år skal vi prøve å sette noen tomat- og jordbærplanter i blomsterbedet i hagen. Det blir også en hekk med hagebringebær, og vi skal sette poteter et eller annet sted. Jeg tror det blir finfint!

Når solen skinner får jeg en underlig trang til å skape. Det er som om kreativitet og lyst svømmer inn takt med solstrålene, og alt blir uendelig mye lettere. Selv rydding! Egentlig burde jeg jo komme meg ut og lagre D-vitaminer, men det kan jeg gjøre etterpå.

Arthur og jeg iførte oss engangshansker og rigget oss til på kjøkkenet etter frokosten. Vi la aviser utover for å beskytte bordet. Effekten hadde ikke blitt det samme med lesebrett … Vi fylte sprayflasken med vann, la frem en liten sekk med såjord, små pinner til å skrive på så vi ikke glemmer hva som er sådd hvor, samt alle posene med frø. Det kommer til å bli svært mange planter!

Vi kan glede oss til bifftomater, cherrytomater og gule, pæreformede kirsebærtomater. Vi har sådd purre, reddiker og grønnkål som er supersunt OG smaker veldig godt. Det blir også gulrøtter, salat og karse. På Bama sine nettsider leste jeg nettopp at karse er fiberrik og en god kilde til vitaminene riboflavin og B6. Den pepperaktige karsen er også ekstremt rik på vitamin K, og rik på kalium, vitamin C, A og folat. Må jo være gunstig for helsa!

Vi hadde noen hvitløksfedd som var begynt å spire, så vi satte ned noen av dem også, vi – har hørt at det skal fungere fint. I tillegg tok vi noen frø fra en paprika vi hadde i kjøleskapet. Vi tror de også vil spire, for det var allerede en liten ny paprika på gang der inne i mor-paprikaen! Blir spennende å se om disse to forsøkene bærer frukter. Eller grønnsaker.

Vi gikk rett og slett tom for jord før den siste kassen og resten av melkekartongene ble fylt, men jeg kan jo alltids be mannen i huset om å kjøre en tur til hagesenteret. Smisk-smisk! Eller jeg kan gjøre det selv. Det blir uansett flere plantedager fremover, en veldig fin og vårlig syssel!

God påske – kanskje vi har flaks og får ferske spirer til påskefrokosten?

 

IMG_1882-2

Her blir det nok fart i sakene. De lyse vinduskarmene i stuen får jobben som drivbenk inntil jeg kan flytte kassene ut i det ordentlige drivhuset rett utenfor. Foreløpig er det for kaldt der ute. I alle fall for spiring.

IMG_1876-3

Dette har jeg aldri prøvd før, men det burde funke. Vi har sådd noen artige frø i en stor melkekartong, og krysser fingrene for at vi får fargerike gulrøtter i vinduskarmen. Det kan jo rett og slett hende det går bra!

IMG_1874-2

Karse på bomull – som vi gjorde det på barneskolen på 70-tallet. Da brukte vi ikke bomullspads, men det var nå det eneste jeg hadde på badet. Vi satser på grønne spirer om kun kort tid. Skikkelig digg på leverpostei, og veldig sunt har jeg hørt.

Man må ikke kjøpe plantekasser - de er altfor dyre. Det man kan gjøre, er å spørre i butikken etter de plastboksene som det ultrabillige godteriet selges fra. Med alt som selges i disse dager, må det være mange tome bokser å få tak i. Husk bare å lage noen pustehull i lokket.

Man må ikke kjøpe dyre plantekasser på hagesenteret. Det man kan gjøre, er å spørre pent i nærbutikken etter de plastboksene som det ultrabillige godteriet selges fra. Det selges smågodt i tonnevis, da må det bli en del tom emballasje til overs. De funker finfint som plantekasser! Husk bare å lage noen pustehull i lokket, og fjern det helt når plantene er godt i gang. Her har vi strødd et tynt lag med salatfrø!

IMG_1883-2

På en liten uke, helt i fred i vinduskarmen, har dette frøet bestemt seg for å være førstemann til å bli en reddik! Jeg plantet bare en kasse alene altså, resten var Arthur med på!

 

Facebook kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.