Sjelen puster og lommeboka svir!

Når man har vært på jobb med selveste hageguru Finn Schjøll er det umulig å ikke bli inspirert. Når hagen og verandaen som møter meg hjemme i tillegg er så deppa som dette – da er det ikke annet å gjøre enn å begynne. Det gjør man ved å bevege seg. Helst sammen med en som er like glad som en selv.

Denne utsikten var for trist. Noe måtte jeg gjøre!

Denne utsikten var for trist. Det vil si, utsikten er fabelaktig, men verandaen innbyr ikke til noe som helst. Noe måtte jeg gjøre!

Det er lett å bli overinspirert når det er så mye flott, og så mye gøy man kan gjøre med en hage. Arthur ga meg et par advarsler underveis i form av: «Mamma, nå er det ikke plass til mer i bilen!» Jeg ignorerte de to første, men så innså selv jeg at vi måtte stoppe. I stedet ble det to turer. Og like før stengetid, med overhengende trusler om utkastelse, greide vi å få kjøpt alle de 25 hekkplantene de hadde inne. Det viste seg å bare være fire for mange. De får jeg sikkert plass til et sted.

Det første jeg gjorde, var å reise til hagesenteret hans i Nittedal for å kjøpe god jord. Det lukter kumøkk når du åpner sekken, og jorda er feit å ta i. Bra!

Det første jeg gjorde etter å ha besøkt Finns vakre hage på Nøtterøy, var å reise til hagesenteret hans i Nittedal for å kjøpe god jord. Det lukter kumøkk når du åpner sekken, og jorda er feit å ta i. Bra!

Det er viktig med god jord for at plantene skal få et godt liv. Jorden jeg har kjøpt inneholder masse organisk materiale. Pass på at du ikke kjøper jord som bare er torv. Du kjenner det på vekta, og når du putter fingrene i skikkelig jord, er den «feit» å ta i. Og du blir skitten på fingrene. Det er et godt tegn! Når det i tillegg lukter kumøkk når du åpner sekken, da kan du smile.

Dette avsnittet har jeg hentet fra Hageslskapets nettside om gjødsling og jordforbedring: Les gjerne hele artikkelen, det er mye å lære! Forresten ønsker jeg meg en varmkompostbinge. Der kommer ikke sneglene til …

Gjødsling og jordforbedring i ett

Vi trenger ikke alltid bruke kunstgjødsel eller husdyrgjødsel i hagen. Planterester, grasklipp, kvister, lauv, grønngjødsling o.l. kan gi jorda det meste av den næringen den trenger. På tyngre jord, eller der vekstsesongen er kjølig og kort, er det en fordel at plantematerialet er brutt ned til kompost før vi bruker det. I komposthaugen blander vi gras og grønnsaksavfall med mer nitrogenfattig avfall som kvister og lauv. Vi kan gjerne kjøre avfallet gjennom en kompostkvern først. Det er også fint å blande inn litt jord eller gammel kompost. Den ferdige komposten sprer vi om våren og arbeider inn i jorda.

Alt med hjul kan kjøres med!

Alt med hjul kan kjøres med!

Kroppen har ikke alltid så godt av tunge løft, derfor er det en god idé å plassere tunge krukker på rullebrett. Arthur testet ut og anbefaler!

Ikke kødd med Miss MINI – hun er romslig på ordentlig! Jaja – det ble to runder, men det gjør ingenting. Nå klør det i plantefingrene her!

Her planter vi om de små tomatplantene i større kar. Kar som dette kan du få kjøpt rimelig hos en blomsterhandler. Stikk hull nede langs kanten, så overskuddsvann renner ut. Disse plantene skal inn i drivhuset. Jeg satser på en gedigen tomatproduksjon i år. Arthur er min hjelpende hånd og "partner in planting."

Her planter vi om de små tomatplantene i større kar. Kar som dette kan du få kjøpt rimelig hos en blomsterhandler. Stikk hull nede langs kanten, så overskuddsvann renner ut, ca. fem cm. opp på kanten. Disse plantene skal inn i drivhuset. Jeg satser på en gedigen tomatproduksjon i år. Arthur er min hjelpende hånd og “partner in planting.”

Sånn! Det er som kjent et lite stykke fra innkjøpte produkter til ferdig hage, så i morgen blir det hekk- og krukkeplanting. Følg med! Det er nemlig et par triks som er greit å kjenne til.

– forresten, alt må ikke kjøpes – det går kjempefint å dele planter med naboen, pusse opp gamle krukker eller plante i rare ting. Som gamle gummistøvler, plastflasker og melkekartonger!

God sommer så lenge. Endelig er den her!

Facebook kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.