Gøy med hekk!

Etter å ha blitt inspirert av Finn Schjøll, var det ingen vei utenom. Jeg måtte få orden på hage og veranda. Hekk først. Da trengte jeg hjelp – og Øivind gravde. 30 hull totalt. Supert, da var det bare å begynne plantingen!

Gøy er kanskje en overdrivelse, men jeg synes oppriktig det er moro å bli møkkete. Det blir man når man planter – om det er hekk eller andre ting. Det er sikkert en god idé å bruke hansker, men jeg liker følelsen av jord under neglene, så får jeg heller ligge til rens ekstra lenge i badekaret etterpå.

Jord, blankmispel og ferdig gravde hull. Her skal det hekkes!

Jord, blankmispel og ferdig gravde hull. Her skal det hekkes!

Etter to uker har hekken satt seg litt. Det har vært et par regnskurer, jeg har vannet, og jeg har etter beste evne forsøkt å få gutta til å spille “rolig-fotball”. Det virker ikke. Foreløpig ser det ut til at de små grønne overlever. De små plantene var allerede klippet ned, så jeg trenger ikke klippe dem før til våren, fikk jeg beskjed om. Da skal jeg ta dem ned ca. 15 cm. Planen er at denne hekken skal

Hekken har fått vokse i to uker, og jeg synes den ser fornøyd ut. Det er viktig å passe vanningen den første sesongen, de små røttene klarer seg bedre med litt starthjelp.

Hekken har fått vokse i to uker, og jeg synes den ser fornøyd ut. Det er viktig å passe vanningen den første sesongen, de små røttene klarer seg bedre med litt starthjelp.

Langs veien ned til huset har vi plantet en hekk jeg er veldig stolt av. Den består av ulike typer bladliljer, et par blåbærbusker, noen rosa bunndekkere, samt en lavendel jeg sådde for svært mange år siden. Ja, og en mørk rosa peon! Naboens barlindhekk skaper en vakker grønn bakvegg, som gjør at plantene kommer godt frem. Snart blir det belysning også!

Hekken begynner med en stor mørk rosa peonbusk. Det er naboen veldig glad for!

Synd sneglene liker liljene så godt ...

Synd sneglene liker liljene så godt …

Hvorfor ikke ha en blåbærbusk i hekken? De smaker digg og er garantert fri for sprøytemidler!

Hvorfor ikke ha en blåbærbusk i hekken? De smaker digg og er garantert fri for sprøytemidler!

Når hagen kommer seg får jeg fornyet energi til å begynne på flere ting. Annekset som har stått uferdig i altfor mange år, må bli ferdig nå. Vi dropper hyttehelger og andre helgeaktiviteter for å få dette i boks. Arthur skal nemlig konfirmeres i august, og vi vil ha garden party. Da må vi ha en garden å ha party i. Dessuten må vi kunne dekke til fest under verandaen. Wow, for et prosjekt dette blir! Godt jeg har en hjemmeboende hjelpsom sønn, greie nabogutter og en sterk mann!

Små, nyplantede hekker stopper ikke fotballer - det er noe alle vet.

Små, nyplantede hekker stopper ikke fotballer – det er noe alle vet.

Et gammelt gjerde vi har hatt stående på vent fikk ny plassering. Litt graving, noe sagetilpasning, noen sterke karer og vips! Ballfanger på plass!

Et gammelt gjerde vi har hatt stående på vent fikk ny plassering. Litt graving, noe sagetilpasning, noen sterke karer og vips! Ballfanger på plass!

Hvis man ikke vil ha gjerde, men likevel skape en grense eller en ballfanger, kan man plante bøk, slik Finn Schjøll har gjort. Han har plantet den dobbel, altså han setter de små plantene i sikksakk-mønster. Da bli hekken bredere. Bøken mister ikke de gamle bladene før de nye trenger seg frem. Dette grønne gjerdet funker også bra mot fotballer, og kan bli enda høyere enn et slitent plankegjerde.

Finn i den flotte doble bøkehekken på Nøtterøy. Den er også klippet i to høyder for å følge terrenget og solgangen.

Finn i den flotte doble bøkehekken på Nøtterøy. Den er klippet i to høyder for å følge terrenget og solgangen.

I morgen skal jeg vise dere de fine krukkene vi endte opp med, og dele noen små triks jeg har plukket opp!

Fortsatt god sommer!

Facebook kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.