Det krukker seg nå!

Når du legger Leca i bunnen av en krukke eller en bøtte eller hva du velger å plante i, får røttene bedre vilkår. Hvis du i tillegg lager hull på sidene, og ikke under, så vil det stå litt vann i bunnen hele tiden, så de kan forsyne seg når de vil. Greit hvis du må reise bort et par dager. Ellers er det viktig å ikke overvanne, det er ikke ris vi driver med. Og husk for all del å gi plantene mat. Langtidsvirkende gjødsel er lettvint, organisk gjødsel er best, og hønsegjødsel stinker. Jeg bruker litt av hvert. Skal bli spennende å se utover sommeren hvordan jeg får dette til i år.

Leca i bunnen gjør underverker for de små planteføttene. Hvis man vil spare Lecaen til senere bruk kan man legge en stoffbit i mellom. Men, det er ikke nødvendig, og det kan også være en fordel å blande kulene inn i jorden. De holder på fuktighet og næring, og gir samtidig luftigere jord. Lecakuler finnes i ulike størrelser.

Leca i bunnen gjør underverker for de små planteføttene. Hvis man vil spare Lecaen til senere bruk kan man legge en stoffbit i mellom. Men, det er ikke nødvendig, og det kan også være en fordel å blande kulene inn i jorden. De holder på fuktighet og næring, og gir samtidig luftigere jord. Lecakuler finnes i ulike størrelser.

Deilig med krukker på hjul når man er i overkant interessert i ommøblering ...

Med dobbelt så god plass til føttene blir nok oliventrærne lykkelige. Krukker på hjul er genialt når man er i overkant interessert i ommøblering … De solide brettene i støpejern koster 200 på Plantasjen, og 300 hos Maxbo. Forstå det den som vil. De er klin like.

Disse krukkene gir rotklumpen god plass, og dermed får planten rom til å vokse. Pelargoniaene trenger ikke å bli så store for min del, det blir bare vanskelig å holde dem i live gjennom vinteren, men jeg vil de skal trives og blomstre masse. Så da kjører jeg på med mat og romslig leilighet! Det er ikke alle som anbefaler potter med fat – det kan være bedre å droppe det så det blir luft under. Eventuelt kan man sette små klosser mellom fat og krukke. Jeg vil spare gulvet, særlig når plantene skal inn til høsten, så jeg bruker fat.

Vakre, franskinspirerte krukker er perfekte til den rosaromantiske Mårbacka pelargonia. Endelig fikk jeg tak i fire stykker av disse skjønnhetene, og jeg skal klare å dem få til å overleve vinteren ...

Vakre, franskinspirerte krukker er perfekte til den rosaromantiske Mårbacka pelargonia. Endelig fikk jeg tak i fire stykker av disse blomstrende skjønnhetene, og jeg bare MÅ klare å dem få til å overleve vinteren … jeg skal også lage stiklinger – de kan bo i en potte med i drivhuset. Jeg tar svært gjerne imot råd om overvintring i kommentarfeltet!

Her har jeg plantet ulike ting, både blomster og grønnsaker. Ved å samle fargene, som terracotta her, forsøker jeg å roe ned inntrykket. Jeg synes det er fint å blande materialer, bare de har samme fargetone.

Her har jeg plantet ulike ting, både blomster og grønnsaker. Ved å samle fargene, som terracotta her, forsøker jeg å roe ned inntrykket. Jeg synes det er fint å blande materialer, bare de har samme fargetone. Den rosa blomsten må flyttes til et sted med andre rosa blomster ser jeg.

Ser bedre ute når jeg fjerner den rosa blomsten. Den skal få flytte sammen med andre i samme toner.

Ser bedre ute når jeg fjerner den rosa blomsten. Den skal få flytte sammen med andre i samme toner.

Nede i hagen, på terrasen til annekset, har jeg satt to planter sammen i en grå kasse. Den ene planten er nesten svart, med noen utrolig flotte bittesmå blomster i lilla. Denne fikk jeg i gave av Finn Schjøll, og jeg er vilt begeistret! Foran har jeg plantet en mer vanlig sommerblomst, en Million Bells i lilla. Den blomstrer ekstra flott hvis man hele tiden plukker av de visne blomstene. Det kan man jo gjøre når man likevel er ute og fanger snegler på kvelden. Ikke sant? Det er koselig å pusle med plantene, og det gir både sjelero og visuell nytelse når plantene trives.

160618_Svart_plante_anneks_Million_Bells_lilla_potte_005

Denne svarte planten har blitt en favoritt. Ikke minst fordi man må gå nærme for å oppdage hvor vakker den er. Der den står og lener seg mot en svart vegg er det lite den har å fare med, men gå helt inntil, sett deg på huk, så skal du få se! Det har du tid til.

Denne vakre planten har blitt en favoritt. Ikke minst fordi man må gå nærme for å oppdage hvor vakker den er. Der den står og lener seg mot en svart vegg er det lite den har å fare med, men gå helt inntil, sett deg på huk, så skal du få se! Det har du tid til.

Det er vanskelig å holde seg til bare noen farger. Rødt er en farge jeg har problemer med. Jeg blir liksom ikke glad av røde blomster. Bare til jul, og bare amaryllis. Men, så hender det man får gaver. Som denne røde blomsten jeg fikk i presang av Finn Schjøll etter en fotojobb. Hva skulle jeg finne på? Den er jo griselekker, men passet bare ikke noe sted. Ikke før jeg satte den sammen med de rosa blomstene. Da ble det blomsterglede. Også hos meg. Når det gjelder farger og harmoni, så er det alltid en god idé å samle fargene. Du har kanskje blomster i mange farger? Forsøk å sette dem sammen  grupper. Sett for eksempel varme og kalde farger litt fra hverandre. Kalde farger er forresten nydelig i skyggen. Ikke glem det grønne. Det finnes grønt i alle farger – fra nærmest gulhvitt til svart. En grønn sammenplanting kan være fantastisk. Husk også strå og gress. Nydelig!

Jeg kjøpte en oppstammet minisyrin i fjor. Den skulle kunne overleve i drivhuset uten spesiell oppfølging. Perfekt for meg. Lykken var stor da jeg oppdaget tegn til liv i våres. Den fikk bittelitt vann, og da det ble varmt nok, fikk den flytte ut på verandaen. Den lukter helt fantastisk, og jeg anbefaler alle å prøve dette.

Et lite syrintre på verandaen skaper masse glede. Og høyde. Og godlukt!

Et lite syrintre på verandaen skaper masse glede. Og høyde. Og godlukt! Blomstene under er ulike de jeg brukte i fjor. Hurra for variasjon!

Rosa, lilla og rødt er flott sammen!

Dette ser ikke bra ut. Dessverre er syrinen avblomstret nå, og den røde planten er malplassert. Den er flott i seg selv, men jeg får liksom ikke helt til røde blomster. Kanskje jeg er en uromantisk type? Jeg velger å tilsette flere farger. Se under!

160618_Rosatoner_005

Rosa, lilla og rødt er flott sammen! Plutselig ble ikke den røde så fremtredende, og jeg kan trives med å se på det.

I morgen er det klatring og blomsterbed på menyen. Bare å glede seg!

Sees!

Facebook kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.