Det klatrer og blomstrer – det gjør meg glad!

Mitt siste innlegg i denne ukens hage-raid må handle om farger. Farger og klatring. For lite er vel så vakkert som blomster som slynger seg oppover mot lys og muligheter. Som strekker seg og vokser helt til de ikke har mere å klatre i. Jeg har et gammelt armeringsnett liggende. Rustent og fælt. Så fort jeg får tak i en vinkelsliper skal jeg lage et klatrestativ til plantene. Det skal bli ca 80 cm bredt til klematisen, og kanskje litt bredere til rosen. Hvis jeg har nok.

Denne rosa, storblomstrede klematisen skal få vokse helt opp til verandastuen!

Denne rosa, storblomstrende klematisen skal få vokse helt opp til verandastuen! Den har mange knopper og jeg gleder meg til den dekker søylen den klatrer på!

Klematis med store blomster liker å gjemme den nederste delen bak noe, så da fikk den tre flotte stauder å leke seg med. Det kan hende det er salvie – av den sorten man ikke kan spise. Husk å plante klematis dypt – det anbefales et hull som er 60 cm dypt og 60 cm bredt. Så må man vanne masse, både i hullet, og etter planting. 15 cm av planten skal under bakken for at den skal lage flere røtter og dermed bli bredere og flottere helt fra bunnen. Jeg hadde ikke nok dybde til å plante så dypt, så jeg krysser fingrene …

Klematis og vennene hans.

Klematis og vennene hans.

Denne lille rosebusken er også en klatrer. New Dawn heter den, og er veldig vakker. Jeg er egentlig ikke så veldig flink med roser, og synes lus er no’ herk. Men, kanskje jeg får det til denne gangen. Trenger jo ikke å la gamle dårlige erfaringer ødelegge for nye muligheter for suksess?

FullSizeRender

New Dawn – bare strekk deg, lille venn – bli så lang du vil. Gjerne fire-fem meter! Grusen innenfor skal snart få gulv – det blir det festplassen sin, det!

Verandaen har også fått sine klatrere. Disse ettårige sommerblomstene skal kunne dekke en hel vegg i løpet av sommeren, så vi har gitt dem noen tråder å klatre på. Det er mulig pottene de har fått er for små, men det får vi se. Jeg gleder meg. De har utrolig tøffe blomster, og Arthur var superstolt da han fant dem på hagesenteret. Vi har to stykker, en på hver ledige søyle.

Klatrevillig sommerblomst!

Klatrevillig sommerblomst! Fikk den på tilbud – 79 kroner for masse blomster er ikke gæli!

Så er det disse bedene, da. De som er så vanskelige å planlegge, men som er så nydelige når de funker. Her har jeg prøvd meg på et bed i grønt, blått, lilla og grått. Jeg hadde brudeslør også – men den døde allerede den første vinteren. I år har jeg plantet blå hortensia, og krysser fingrene for at den blomstrer helt til konfirmasjonen i midten av august.

Konfirmasjons-Hortensia!

Konfirmasjons-Hortensia!

160618_Bed_002

Dette er hvitløk. Jeg liker tanken om å plante spiselige ting i blomsterbedene og i samplanting med blomster i krukker. Har dessuten hørt at hvitløk holder sneglene unna. DEN teorien er jeg mer enn villig til å teste ut!

Jeg vet ikke hva den høye planten heter, men de bittesmå grønne er bifftomat. Dette kan funke, eller det kan gå rett vest. Verd å prøve. Det blir uansett høye grønne vekster, om ikke det blir tomater på dem. Million Bells i lakserosa er aldri feil.

Jeg vet ikke hva den høye planten heter, om den er flerårig eller ei, men de bittesmå grønne er i alle fall bifftomat. Dette kan funke, eller det kan gå rett vest. Verd å prøve. Det blir uansett høye grønne vekster, om ikke det blir tomater på dem. Million Bells i lakserosa er aldri feil. Jeg lar være å klippe kløverblomstene i plenen. Det er humlene veldig glade for! Vi må bare se oss for når vi går barbeint i gresset. 

Jeg er ingen hageekspert, men jeg er veldig glad i hage, jeg blir glad inni meg når jeg ser hva andre får til. Jeg lar meg lett inspirere til endringer i større og mindre grad, og min hage er også din. Det jeg gjør i min hage påvirker naboene. Jeg tror alle blir gladere av å se pene ting, så hvorfor ikke glede naboen. Du blir glad – de blir glade. Det trenger ikke å koste en formue å klippe gresset og plante noen sommerblomster. Skal du reise bort og ikke vil at plantene skal dø – vel, det går kjempefint å “plante” kunstige blomster ute også. Da ser det i alle fall pent ut.

– jeg må nok forresten vise frem drivhuset snart – for der går det ikke helt etter planen …

God sommer så lemge!

Har du lyst til å se de andre hagesakene fra denne uka?

Finn Schjøll i Bjørgs hage

Sjelen puster og lommeboka svir

Gøy med hekk

Det krukker seg nå

Facebook kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.