Jeg rett og slett elsker pulsen av kaffemaskiner, og lukten av snakkende glade mennesker! Den summende kaféfølelsen man får når mennesker møtes over et lite måltid eller en varm kopp. Der man løser verdensproblemer, der man feirer små begivenheter, der venner treffes for å dele tid. Stedet der man kan nyte sin napoleonskake, familier kan ta en hverdagspause, og barn og unge kan “henge”.
Og endelig kom denne dagen til oss! Dagen vi skulle få dette etterlengtede stedet i vårt lokalmiljø. Det ble mye frem og tilbake, men i dag kunne Nybrent – midt i Nittedal – endelig åpne dørene sine.
Da jeg vokste opp, 100 meter herfra, var dette bedriften Ole Brente – og senere Expert (hvis jeg husker riktig). Her handlet man elektriske artikler som brune- og hvitevarer, og gode venninner bodde i toppetasjen. At huset nå er solgt, og vi får kafé i lokalene, synes jeg er flott. Kjedebutikker har overtatt salget av elektriske artikler, men kaféen har videreført navnet i sin nye satsning. Det er veldig kult! Brente – Nybrent.
Klokken 07.00 sto det fire forventningsfulle kaffeelskere i kø. Kanskje var de på vei til toget og stakk innom for å ta morgenkaffen med seg? Eller kanskje ville de bare starte dagen på en mer sosial måte enn vanlig. En av dem var Thale fra Åneby.
I dag passet det sånn at hun kunne nyte morgenen på Nybrent før jobb. Godt plassert blant myke puter i høstfarger, kunne hun fortelle om et jevnt sig av kunder. Helt fra hun gikk inn døra fem minutter over åpningstiden. Selv kom vi en halv time etter. Vi bestemte oss for å ta frokosten på kaféen, på selve åpningsdagen. Det vil si gutta tok frokost, jeg tok kaffe. Jeg siktet meg straks inn på hjørnebordet ved vinduet – og her skal jeg ha stambord. Helt klart. Her skal jeg sitte og blogge eller skrive på andre ting. Jeg gleder meg til jeg får eget skilt. Blunkesmilefjes! Frokosten ble grove sandwicher, svart kaffe, kakao og myke kanelsnurrer på gutta. Det kan ikke bli hverdagskost, for å si det sånn … Jeg drakk en veldig god cortado – den blir det flere av! Nybrent selger også ferske bakevarer fra Nittedalsbedriften Brødbakerne. Jeg er så glad for at de valgte å samarbeide med en annen lokal bedrift.
Interiøret er innbydende, med lyse tremøbler og en lang myk benk langs hele veggen. Der fant jeg en dobbel stikkontakt til lading, og finfin utsikt over dalen. Utenfor er det rikelig med parkeringsplasser på nedsiden av huset, og tvers over veien ligger bussholdeplassen. Vil du følge med på når bussen kommer, gir benken med barkrakkene deg den muligheten. Min ville gjetning er forøvrig at det tar 10 minutter å gå til og fra toget herfra.
Nybrent er en liten familiebedrift som daglig drives av Silja Myrhaug Larsen. Ektemannen Finn Kristoffer Larsen har møter først senere på dagen, og synes det er stas å være tilstede på åpningen. Vi har kjapt en munter prat på gang, og i det vi etterlyser lokalavisens engasjement, står plutselig journalisten i lokalet. Bra! Reportasjen kan du sikkert lese i morgen. Finn er positivt overrasket over hvor mange som velger å bli. Han trodde de fleste ville ta kaffen med seg i et papirbeger, men er veldig glad så mange velger å ta seg tid. Det skaper ekstra god atmosfære når en kafé har så mange gjester som hygger seg.
Nå er det en eneste ting som gjelder, folkens – gå på den lokale kaféen! Bare gjør det! Sammen kan vi holde liv i den lille familiebedriften og skape lokalt, sosialt engasjement.
Det er ikke bare for å spise boller og drikke kaffe man går på kafé. Det er for å være sosial, for å få impulser, for å dele og for å bli kjent med andre mennesker. I dag hvor så mange lever foran en skjerm, er det ekstra viktig at vi besøker disse stedene. At vi møter mennesker på ordentlig. Man kan ikke kjenne en klem på sosiale medier. Gå på kafé!
Jeg heier med hele meg!
Bare en liten tilbakemelding, Silja og Finn:
Vi er flere som ønsker oss utvidede åpningstider. Hva med en siesta fra 16.00 til 19.00, og så åpent fra 19.00 til 22.00? Da rekker vi middager, aktiviteter og treninger OG et hyggelig kafébesøk!
Nybrent har egen Facebook-side!
Wikipedia om kafé: en kafé eller kafe er er et serveringssted og en offentlig og sosial møteplass som er en mellomting mellom en restaurant og en bar. Som det fremgår av navnet, er slike steder forbundet med servering av kaffe, men vareutvalget omfatter gjerne også andre drikker, kaker og varme og kalde småretter. Dette er også opprinnelsen til kaféene, som ble populære samlingssteder i Europa på 1600-tallet nettopp ved introduksjonen av kaffe. Gjestene i en kafé sitter vanligvis ved småbord og serveringen foregår enten fra bak en disk eller ved bordene. Kaféer er typisk åpne på dagtid og ikke seint utover kveldene. Ordet «kafé» har lik skrivemåte både på bokmål og nynorsk. Ordet «kafe» er også skrevet riktig – uten at man tar med aksenten over siste bokstav i ordet kafé.