O’ jul med den dårlige samvittigheten


liufhlughf

Det går helt fint å være 20 år og glede seg til julekvelden.

Mens vi pynter treet vi fanget på søndag fyller Pavarottis nydelige versjon av “O Holy Night” huset og hjertene våre. Jeg kjenner hvordan stemmen hans vibrerer i kroppen og fukter øynene. Volumet er såpass høyt at jeg kan synge med uten at noen tar særlig skade.

På gulvet sitter Oscar (20) for å fylle de nederste grenene med pynt. Han smiler til meg og utbryter mens han fester et glitrende snøfnugg på granen:

– Jeg gleder meg skikkelig til julaften, altså! Det må være årets koseligste dag!

Hos oss gleder alle hjerter seg, og utsagn som disse sparer jeg for alltid. Jeg er takknemlig for at vi har det så godt i landet vårt, og i familien vår. Likevel kan jeg ikke tillate meg å la gleden ta overhånd. Raskt dreier samtalen over på dem som ikke gleder seg. Vi snakker om hvor vondt vi har av barn som må forholde seg til voksnes alkohol- og rusmiddelmisbruk, om eldre som er ensomme og ufrivillig alene i julen, om de som ikke kan gi barna sine gaver, de som er syke, om mennesker i nød, på flukt, som sulter, til de som lever på gata. Det gjør fysisk vondt i sjelen å ikke kunne gjøre noe med alt sammen. 

Men det er også vondt å kjenne på at jeg får dårlig samvittighet for å ha det bra. Dårlig samvittighet for at vi kan gi barna våre en god jul. Det er ingen ekstreme gaver under vårt tre, men det er latter, musikk og samvær med bare oss, med venner og med storfamilien. Det er lange pysjfrokoster, stearinlys, peisvarme, fetende middager, film og bordtennis i stua. Det er oss, det er kjent og det er trygt. Tenk om alle kunne få føle seg trygge og elsket.

Det hjelper litt på samvittigheten å skaffe nytt et fadderbarn hos Plan, og å gi noen ekstra kroner i julegryta til Frelsesarmeen.

Nå synger Pavarotti “Deilig er jorden”.

Ja, den er det.

Det også.

 

Med en slags fredsdue ønsker jeg dere alle en varm jul. Ta vare på hverandre og del kjærligheten.

Med en slags fredsdue ønsker jeg dere alle en varm jul. Ta godt vare på deg selv og menneskene rundt deg, og vær raus med kjærligheten.

Facebook kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.